Dlaczego warto jeść cytrusy?

Udostępnij zdrową wskazówkę:

dlaczego warto jeść cytrusy
  • Zawierają witaminę C - w 100 gram cytryny zawiera się ok. 50 mg witaminy C
  • Są niskokaloryczne – niewielka ilość energii jest związana z dużą zawartością wody w tych owocach. Osobom na diecie szczególnie polecany jest grejpfrut, zwłaszcza czerwony lub biały (czerwony zawiera jedynie 30 kcal w 100 gramach owocu)
  • Wspomagają trawienie – cytrusy zawierają spore ilości błonnika i pektyn, przez co regulują pracę jelit i wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny.
  • Poprawiają pracę układu krążenia – uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych dzięki zawartej w nich witaminie C, obniżają poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi
  • Działają alkalizująco – mimo że są kwaśne, wpływają na nasz organizm odkwaszająco, co pozytywnie wpływa na stan równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
  • Zwiększają przyswajanie żelaza – zawarta w cytrusach witamina C wpływa na poprawę przyswajania tego pierwiastka z produktów spożywczych, które są bogate w ten składnik mineralny – między innymi dlatego warto do obiadu zjeść surówkę lub wypić szklankę soku
  • Zawierają antyoksydanty – związki działające ochronnie na nasze komórki, neutralizujące działanie wolnych rodników, zapobiegające rozwojowi niektórych chorób, m.in. miażdżycy i wspierające działanie układu immunologicznego
  • Wzmacniają odporność - zawarte w owocach witaminy: C, z grupy B, beta-karoten oraz składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, selen, miedź wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i przemiany biochemiczne zachodzące w naszym ciele

Zobacz Treningi Active Woman

Trening na jędrne pośladki