Dlaczego warto jeść cytrusy?
Udostępnij zdrową wskazówkę:
- Zawierają witaminę C - w 100 gram cytryny zawiera się ok. 50 mg witaminy C
- Są niskokaloryczne – niewielka ilość energii jest związana z dużą zawartością wody w tych owocach. Osobom na diecie szczególnie polecany jest grejpfrut, zwłaszcza czerwony lub biały (czerwony zawiera jedynie 30 kcal w 100 gramach owocu)
- Wspomagają trawienie – cytrusy zawierają spore ilości błonnika i pektyn, przez co regulują pracę jelit i wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny.
- Poprawiają pracę układu krążenia – uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych dzięki zawartej w nich witaminie C, obniżają poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi
- Działają alkalizująco – mimo że są kwaśne, wpływają na nasz organizm odkwaszająco, co pozytywnie wpływa na stan równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
- Zwiększają przyswajanie żelaza – zawarta w cytrusach witamina C wpływa na poprawę przyswajania tego pierwiastka z produktów spożywczych, które są bogate w ten składnik mineralny – między innymi dlatego warto do obiadu zjeść surówkę lub wypić szklankę soku
- Zawierają antyoksydanty – związki działające ochronnie na nasze komórki, neutralizujące działanie wolnych rodników, zapobiegające rozwojowi niektórych chorób, m.in. miażdżycy i wspierające działanie układu immunologicznego
- Wzmacniają odporność - zawarte w owocach witaminy: C, z grupy B, beta-karoten oraz składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, selen, miedź wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i przemiany biochemiczne zachodzące w naszym ciele
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman