Przepis na Cukinie faszerowaną morszczukiem i krewetkami
- SKŁADNIKI (8 porcji):
- 4 cukinie
- 200g krewetek
- 250g morszczuka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki ketchupu
- 1 mały kieliszek białego wina
- Mały pęczek bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sól
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na połówki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osuszyć i ostudzić. Wydrążyć środek na kształt łódki.
- 2. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę pokrojona w kostkę. Pokroić paprykę w kostkę i dodać do smażonej cebuli. Pokroić morszczuka również w kostkę, obrać i posiekać krewetki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć wszystko razem z cebulą i papryką dodając białe wino. Po odparowaniu wina dodać ketchup, bazylię oraz sól i wymieszać.
- 3. Cukinie wypełnić przygotowanym farszem. Wstawić do piekarnika na 15-20min w temp. 180stopni.
- SMACZNEGO!!