Przepis na Boczniaki i anchois smażone z czosnkiem i chili
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 12 anchois duże oczyszczone
- 200 g boczniaków pokrojonych w plastry
- 100 gr. plastry parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 suszone chilli
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- Przepis na ciasto:
- 500 gr. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- 2 jajka
- sól
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Wymieszać jajka z oliwą i wodą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić bardzo dobrze tak, aby ciasto było gładkie, spójne i odchodziło od ręki. Odstawić w misce przykryte wilgotną ściereczką na 1 godzinę.
- 2. Gdy ciasto odpocznie, raz jeszcze wyrobić i uformować 4 płaskie bułeczki. Piekarnik rozgrzać do180stopni i piec aż bułeczki urosną. Gdy będą wystarczające ułożyć na nie boczniaki oraz anchois po 3 na każdej bułce. Dodać posiekany czosnek oraz chili. Posypać parmezanem.
- 3. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż bułeczki zarumienieją się. Po wyjęciu z pieca posypać natką pietruszki
- SMACZNEGO!!