Przepis na lasagne z indykiem
- SKŁADNIKI (9 porcji):
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 3/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
- 250g pieczarek pokrojonych w talarki
- 1 ząbek czosnku
- 300g piersi z indyka pokrojone w paski
- 1 łyżeczka suszonych przypraw
- 800g sosu pomidorowego
- 1/4 szklanki startego świeżego parmezanu
- 450g sera żółtego niskotłuszczowego
- 120g ser mozzarella rozdrobniony
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane
- opakowanie makaronu lasagne
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Rozgrzać piekarnik do 250 °C.
- 2. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Podsmażyć 5 minut lub do miękkości. Dodać indyka, gotować 10 minut, często mieszając. Dodać przyprawy i sos. Zmniejszyć ogień, gotować 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- 3. Połączyć razem parmezan, sól, pieprz, jajka i tłusty ser.
- 4. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian makaron-sos z indykiem- makaron- sos, aż do wyczerpania składników. Na ostatniej warstwie ułożyć dodatkowo ser mozzarella. Piec w temp. 250°C przez 45min.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman