Przepis na domową pastę harissa
- SKŁADNIKI :
- 800g czerwonej papryki
- 200-300g papryczek chilli
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki liści mięty
- sól i pieprz do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Paprykę czerwoną umyć, osączyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z papryczkami chili.
- 2. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć papryki, aż zmiękną, przełożyć do blendera, dodać liście mięty i zmiksować na głądką masę.
- 3. Przełożyć ponownie do rondla, dodać kumin i dusić, aż odparuje nadmias płynu. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, kolendre, czosnek posiekany oraz koncentrat pomidorowy.Dusić wszystko ok. 30-60mim., czesto mieszająć, aż pasta uzyska odpowiednią, zwartą konsystencję. Doprawić na koniec solą i pieprzem.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman