Przepis na tuńczykowy garnek

  • SKŁADNIKI (6 porcji):
  • 250g pełnoziarnistego makaronu
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 250g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek mąki
  • 3 szklanki mleka chudego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 360g tuńczyka z puszki, w sosie własnym lub z wody, odsączony
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu
  • 1/2 szklanki grubej suchej pełnoziarnistej bułki tartej np. z chleba razowego
  • 1/4 szklanki startego sera Cheddar
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. W dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron. Odcedzić i opłukać.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, pieczarki, sól i podsmażyć. Dodać wino i gotować aż odparuje. Dodać następnie mąkę, mleko i pieprz, wymieszać o doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Kolejno dodać tuńczyka, groszek 1/2 szklanki parmezanu i wymieszać z makaronem. Zdjąć z ognia.
  • 3. Naczynie żaroodporne posypać bułką tartą, przełożyć mieszankę makaronową, posypać pozostałą 1/2 szklanki parmezanu i lekko bułką tartą raz jeszcze. Wstawić do piekarnika i piec aż ser lekko zbrązowieje.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

7 minutowy trening brzucha dla początkująych