Przepis na tuńczykowy garnek
- SKŁADNIKI (6 porcji):
- 250g pełnoziarnistego makaronu
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 250g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 łyżek mąki
- 3 szklanki mleka chudego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 360g tuńczyka z puszki, w sosie własnym lub z wody, odsączony
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki grubej suchej pełnoziarnistej bułki tartej np. z chleba razowego
- 1/4 szklanki startego sera Cheddar
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. W dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron. Odcedzić i opłukać.
- 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, pieczarki, sól i podsmażyć. Dodać wino i gotować aż odparuje. Dodać następnie mąkę, mleko i pieprz, wymieszać o doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Kolejno dodać tuńczyka, groszek 1/2 szklanki parmezanu i wymieszać z makaronem. Zdjąć z ognia.
- 3. Naczynie żaroodporne posypać bułką tartą, przełożyć mieszankę makaronową, posypać pozostałą 1/2 szklanki parmezanu i lekko bułką tartą raz jeszcze. Wstawić do piekarnika i piec aż ser lekko zbrązowieje.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman