Przepis na pieczone kotlety z fasoli
- SKŁADNIKI (4 10 kotletów):
- 1 szklanka fasoli czarnej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- sól i pieprz do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Fasole namoczyć na całą noc i ugotować do miękkości. Marchewkę również ugotować.
- 2. Ugotowane warzywa zblendować razem lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree. Dodać jajko, płatki owsiane, czosnek oraz sól i pieprz. Jeżeli masa będzie za gęsta dodać odrobine wody.
- 3. Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (muszą lekko zbrązowieć)
- SMACZNEGO!!