Przepis na garnek a'la hamburgerowy

  • SKŁADNIKI (6 porcji):
  • 2 pęczki posiekanej szalotki (oddzielić część białą i zieloną)
  • 250g chudej mielonej wołowiny
  • 1 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki bulgur (ziarna pszenicy)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500g sosu pomidorowego z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 200g pełnoziarnistego makaronu np. penne, świderki
  • 1 szklanka chudego twarogu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/4 szklanki startego sera Cheddar
  • 1/2 szklanki grubej suchej pełnoziarnistej bułki tartej np. z chleba razowego
  • 1/4 szklanki startego sera Cheddar
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. Mięso mielone podsmażyć na patelni rozdrabniając tak żeby nie było dużych grudek ok. 3-5 min. Przełożyć na papierowy ręcznik.
  • 2. Ponownie na patelni rozgrzać olej, podać bulgur, czosnek oraz białą część szalotki i podsmażyć. Dodać sos pomidorowy, wodę i usmażone mięso mielone – doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić, aż bulgur będzie delikatny a sos zgęstnieje – 15-20min. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron, odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Twaróg zmielić lub rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i zieloną część szalotki. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyć makaron, następnie twaróg i sos pomidorowy z mięsem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Na końcu wierzch posypać serem cheddar. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Wstawić do piekarnika i piec 30-40min.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

8 minutowy trening na mięśnie brzucha dla kobiet