Przepis na garnek a'la hamburgerowy
- SKŁADNIKI (6 porcji):
- 2 pęczki posiekanej szalotki (oddzielić część białą i zieloną)
- 250g chudej mielonej wołowiny
- 1 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki bulgur (ziarna pszenicy)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500g sosu pomidorowego z puszki
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 200g pełnoziarnistego makaronu np. penne, świderki
- 1 szklanka chudego twarogu
- 1 szklanka śmietany
- 1/4 szklanki startego sera Cheddar
- 1/2 szklanki grubej suchej pełnoziarnistej bułki tartej np. z chleba razowego
- 1/4 szklanki startego sera Cheddar
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Mięso mielone podsmażyć na patelni rozdrabniając tak żeby nie było dużych grudek ok. 3-5 min. Przełożyć na papierowy ręcznik.
- 2. Ponownie na patelni rozgrzać olej, podać bulgur, czosnek oraz białą część szalotki i podsmażyć. Dodać sos pomidorowy, wodę i usmażone mięso mielone – doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić, aż bulgur będzie delikatny a sos zgęstnieje – 15-20min. Doprawić solą i pieprzem.
- 3. W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron, odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Twaróg zmielić lub rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i zieloną część szalotki. Doprawić solą i pieprzem.
- 4. W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyć makaron, następnie twaróg i sos pomidorowy z mięsem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Na końcu wierzch posypać serem cheddar. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Wstawić do piekarnika i piec 30-40min.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman