Przepis na okonia morskiego ze szpinakiem i orzeszkami pinii
- SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 świeży okoń morski
- 1 główka czosnku
- 500g szpinaku
- 1 cebula
- 100g orzeszków pinii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Obrać cebule i pokroić ją w małą kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Obrać i posiekać czosnek. Dodać do cebuli, gdy zmięknie. Następnie dodać liście szpinaku i gotować, aż szpinak również zmięknie. Dopawić solą i pieprzem.
- 2. Rozgrzać osobną patelnie i sprażyć orzeszki. Wymieszać ze szpinakiem.
- 3. Rybę umyć, bardzo dobrze oczyścić. Środek ryby wypełnić szpinakiem, przyprawić solą, pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec rybę ok. 20min. lub do momentu upieczenia mięsa.
- SMACZNEGO!!