Przepis na Kurczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 800g pomidorów z puszki przetartych
- 200g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- Sól i pieprz, papryka w proszku do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzyce namoczyć na całą noc i ugotować. Cebulę pokroić w plasterki, paprykę i marchewkę w kostkę. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę (wielkość wg uznania). W garnku podsmażyć cebulę, następnie dodać marchewkę oraz czerwoną paprykę. Podsmażyć tak, aby warzywa lekko zmiękły. Dodać pomidory. Gotować do podgrzania sosu. Połowę warzyw wyjąć, przełożyć do blendera i zmiksować. W między czasie podsmażyć kurczaka, doprawiając wg uznania. Zmiksowane warzywa przełożyć ponownie do garnka z sosem, wymieszać. Dodać kurczaka oraz ciecierzycę. Doprawić i gotować , aż potrawa lekko zgęstnieje.
- SMACZNEGO!!