Dietetyczny przepis na Burgera z indyka z zapiekanymi warzywami

  • SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Zapiekane warzywa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekany
  • 1 średni pokrojony w kostkę ze skórką bakłażana
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • Burgery z indyka:
  • 1/4 szklanki chudego sera ricotta
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 1/2 kg mielone mięso z indyka
  • 4 pełnoziarniste bułki do hamburgerów
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. Rozgrzej grill/piekarnik/patelnię grillową.
  • 2. Rozgrzej patelnie z oliwą na srednim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie, sól i pieprz. Gotuj 8 min., aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pomidory, paprykę i ocet.Gotuj jeszcze 10 min., aż wszystko zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię.Odłóż na bok.
  • 3. Do dużej miski wrzuć mięso mielone,ser ricotta, musztardę, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Podziel na 4 częsci i uformuj mięsne placki o grubosci 1-1,5 cm. Zgrilować bądź usmażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.
  • 4. Przypiec bułki, przełożyć burgerem i warzywami.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman