Dietetyczny przepis na Burgera z indyka z zapiekanymi warzywami
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- Zapiekane warzywa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekany
- 1 średni pokrojony w kostkę ze skórką bakłażana
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarny pieprz
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- Burgery z indyka:
- 1/4 szklanki chudego sera ricotta
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 1/2 kg mielone mięso z indyka
- 4 pełnoziarniste bułki do hamburgerów
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Rozgrzej grill/piekarnik/patelnię grillową.
- 2. Rozgrzej patelnie z oliwą na srednim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie, sól i pieprz. Gotuj 8 min., aż warzywa zmiękną. Następnie
dodaj pomidory, paprykę i ocet.Gotuj jeszcze 10 min., aż wszystko zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię.Odłóż na bok.
- 3. Do dużej miski wrzuć mięso mielone,ser ricotta, musztardę, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Podziel na 4 częsci i uformuj mięsne placki o grubosci 1-1,5 cm. Zgrilować bądź usmażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.
- 4. Przypiec bułki, przełożyć burgerem i warzywami.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman