Przepis na Farffale z krewetkami
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 300g nieugotowane farfalle
- 500g obrane duże krewetki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego plus 1 łyżeczka skórki
- 1 łyżka octu sherry
- 4 pomidory, posiekane
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Ugotować makaron farfalle według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
- 2. Wymieszać krewetki z kminkiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć krewetki około 2 minut z każdej strony.
- 3. Na patelni rozgrzać ponownei 1 łyżkę oliwy z oliwek dodać cebulę, tymianek i cynamon i podsmażyć do miękkości cebuli. Zwiększyć ogień i dodać sok pomarańczowy, ocet, pomidory, gotować, aż zgęstnieje, około 4 minut. Dodać krewetki i zdjąć z ognia. Podawać z farfalle i skórkę pomarańczową.
- SMACZNEGO!!